Vivian Maierin odotettu jatkonäyttely avautuu K1:ssä 15.2.

Suomen valokuvataiteen museo K1 avautuu yleisölle maanantaina 15.2.2021. Museossa avautuu tällöin kaksi näyttelyä, jotka käsittelevät naisiin kohdistuvia stereotypioita ja naisen roolia. Amerikkalaisesta Vivian Maierista tuli katuvalokuvauksen sensaatio vasta kuolemansa jälkeen, kun koko hänen tuotantonsa löytyi chigagolaisesta varastosta. Virolainen Maria Kapajeva käsittelee naisen asemaa videoteosten kautta.

Maierin edellinen näyttely Valokuvataiteen museon Kaapelitehtaan näyttelytilassa oli museon kaikkien aikojen suosituin, vaikka näyttely ehti keväällä 2020 olla esillä koronarajoitusten vuoksi vain kaksi kuukautta. Jo vuosien ajan Valokuvataiteen museolta on toivottu erityisesti Maierin katuvalokuvausta, jota uusi näyttely esittelee.

Museo on huolehtinut järjestelyistä, jotta vieraileminen olisi vallitsevissa olosuhteissakin turvallista ja miellyttävää. Museo haluaa tarjota mahdollisuuden kulttuurin kokemiseen tarpeellisia rajoituksia noudattaen.

Museon aukioloajat ovat poikkeuksellisen laajat, ja näyttelytilaan päästetään kerrallaan vain rajoitettu määrä asiakkaita. Edellytämme kaikilta yli 12-vuotiailta kasvomaskin käyttöä museon tiloissa. Yleisöopastuksia, tilattuja opastuksia ja pajoja ei toistaiseksi järjestetä.

15.2.2021–18.4.2021
Vivian Maier: Vivian Maier
Maria Kapajeva: When The World Blows Up, I Hope to Go Down Dancing
Valokuvataiteen museo K1, Kämp Galleria, Mikonkatu 1, Helsinki
Avoinna ma-pe 11–20 ja la-su 11–18

Lue lisää K1-näyttelytilasta

Kuva: Vivian Maier, New York 1953. © Estate of Vivian Maier, Courtesy of Maloof Collection and Howard Greenberg Gallery, NY.

Vivian Maier

Maier syntyi vuonna 1926 ja vietti elämänsä New Yorkissa ja Chigagossa. Maier oli hyvin taitava kuvaaja, joka ikuisti ohikiitävien hetkien aikana tuntemattomat ja anonyymit ihmiset, muuttaen heidät valokuviensa päähenkilöiksi. Kuvaajana hän etsi aina ihanteellista sommitelmaa ja täydellistä kuvakulmaa. Näyttelyn keskiössä on katuvalokuvaus ja mukana on useita Maierin tunnetuimpia teoksia. Valokuvaajana Maier oli itseoppinut. Hän perehtyi valokuvaukseen muun muassa valokuvakirjallisuuden kautta. Maier kehitti filmejään ja vedosti valokuvia pimiössään, jonka oli pystyttänyt kylpyhuoneeseensa.

Maria Kapajeva

Suomen valokuvataiteen museo on kutsunut Vivian Maierin rinnalle Maria Kapajevan (s. 1976, asuu Virossa/Lontoossa). When the World Blows Up I Hope to go Down Dancing -näyttelyssä Kapajeva tarkastelee stereotypioita, odotuksia ja rooleja, joita naiset edelleen kohtaavat. Kepeän humorististen teosten kautta taiteilija pohtii mitä tapahtuisi, jos naiset kieltäytyvät ottamasta vastaan ympäröivän kulttuurin, tiedotusvälineiden ja kasvatuksen heille ojentamia rooleja.

Videoteoksessa Ten Ways Not to Become the Invisible Woman After 40 (2020) Kapajevanvetää ylleen elokuvissa erikoistehostetyössä käytettävän vihreän “näkymättömyyspuvun”. Puku päällään taiteilija testaa naisille jaettuja vinkkejä siitä, kuinka he voivat välttää muuttumasta näkymättömiksi täytettyään 40-vuotta.