Tiina Itkonen Anori – Jäätikön hiljaisuus näyttely K1ssä

Tiina Itkosen näyttely Anori – Jäätikön hiljaisuus piirtää kuvan maailman pohjoisimman alkuperäiskansan Luoteis-Grönlannin Inughuittien* elämästä, heidän perheistään, yhteisöistään ja maisemastaan. Maisemasta, joka uhkaa kadota ilmastonmuutoksen seurauksesta.

Arktisen alueen lämpötila nousee yli kaksi kertaa nopeammin kuin muun maailman. Grönlannissa merijää häviää hälyttävää vauhtia. Perinteinen tapa metsästää meren jäällä on Inughuiteille keskeisin keino hankkia ravintoa, mutta se myös määrittelee heidän kulttuurista identiteettiään. On mahdollista, että tämä ikivanha elämäntapa häviää ikuisiksi ajoiksi.

Valokuvataiteilija Tiina Itkonen on kuvannut Grönlannissa vuodesta 1995. Itkonen on kulkenut yli 1 500 kilometriä Grönlannin länsirannikkoa pitkin koiravaljakoilla, kalastusveneillä, purjeveneillä, öljytankkereilla, rahtilaivoilla, helikoptereilla ja pienlentokoneilla, viipynyt pienissä kylissä tutustuen grönlantilaisiin. Itkonen toteaa viettävänsä 5 prosenttia ajastaan kuvaten ja 95 prosenttia ihmisiin tutustuen. Kielitaito ja ihmisten kanssa vietetty aika ovat avanneet kuvaajalle ovia ja rakentaneet molemminpuolista luottamusta.

Itkonen tunnistaa kuitenkin roolinsa yhteisön ulkopuolisena toimijana. Hän on Grönlannissa aina qallunaaq, ulkomaalainen ja ulkopuolinen. Valokuva on aina kuvaajan näkemys ja havainto todellisuudesta. Näyttely pyrkii herättämään keskustelua yhteisön ulkopuolisen valokuvaajan roolista vähemmistöyhteisön kuvaajana ja pohtii samalla kuvaajan mahdollisuuksia kertoa työnsä kautta ilmastonmuutoksen vaikutuksista ihmisten elämään.

Tiina Itkonen kutsui näyttelyyn mukaan grönlantilaisen, nykyään Tanskassa asuvan, taiteilija Julie Hardenbergin (s. 1971). Tutustuminen Hardenbergiin 1990-luvun alussa innoitti osaltaan Itkosen suuntaamaan kohti Grönlantia. Hardenbergin taiteen keskiössä ovat identiteetin ja postkolonialismin kysymykset.

Näyttelyn kesto, aukioloajat ja pääsymaksut

TIINA ITKONEN – Jäätikön Hiljaisuus
9.6.–1.10.2023

  • Näyttelyt avoinna ma–pe klo 11–20, la-su klo 11–18
  • Normaali pääsymaksu 12 €
  • Alennettu pääsymaksu 6 € (opiskelijat, eläkeläiset, siviilipalvelus- ja varusmiehet/-naiset, Suomessa työskentelevät opettajat, Valokuvataiteilijoiden liiton jäsenet ja työttömät sekä vähintään kymmenen hengen ryhmät. Ryhmähinta on voimassa, mikäli koko ryhmä maksetaan yhdellä kertaa.)
  • Alle 18-vuotiaille ilmainen sisäänpääsy
  • Maksuton sisäänpääsy Museokortilla ja Helsinki-kortilla
  • Lipunmyynti päättyy puoli tuntia ennen näyttelytilojen sulkemisaikaa.

Lue lisää: Suomen Valokuvataiteen museo K1

 

Tilaa BRANDS & TRENDS -uutiskirje

    Nimi (*)

    * Kauppakeskus saa säilyttää tietojani markkinointirekisterissään tarjousten ja uutisten lähetystä varten.

    Tietosuojaseloste